Yuzu v posledních letech dobývá nejenom gastronomii, ale také kosmetický průmysl. Přitom ještě pár let zpět o tomto ovoci u nás skoro nikdo nevěděl. Jedná se o citrusový plod, který pochází z východní Asie. Především v Japonsku se s ním můžete setkat. Vzhledově připomíná yuzu takový drsnější citrón nebo mandarinku. Jeho kůra je silná, žlutá a přechází až do oranžové. Dužina je plná peciček, ty se ale nejí, podobně, jako u pomeranče. Jak yuzu chutná? Jeho chuť lze jen těžko srovnávat s nějakým jiným ovocem. Nejčastěji se jeho chuť popisuje jako směs citrónů, mandarinek a grepu. Kyselost je výrazná ale ne nepříjemně ostrá, spíše osvěžující. Díky své chuti slouží jako skvělý doplněk jak do sladkých, tak do slaných pokrmů.
Yuzu má velké využití v kuchyni. V Japonsku se jako přísada do různých pokrmů používá už několik stovek let. Přidává se třeba do různých omáček, marinád, polévek nebo jako koření k rybám. Yuzu šťáva se zase využívá pro přípravu nápojů. Ochutnali jste třeba někdy bubble tea s přídavkem yuzu? Je to vynikající věc. Stejně tak komucha. Kombucha sama o sobě může být trochu hořká, proto se k ní yuzu výborně hodí.
Ozvláštní její chuť a kombucha bude více osvěžující. Ochutnejte yuzu kombuchu darka-shop.cz a uvidíte, že si tuto netradiční kombinaci zamilujete. I yuzu kůra si nachází své uplatnění. Využívá se třeba do různých dezertů nebo na výrobu likérů. Ale yuzu se nevyužívá jen v gastronomii. Využití má třeba také v kosmetice. Má silné aroma, které pomáhá proti stresu a podporuje relaxaci. Najdeme ho tedy často jako složku parfémů, v kosmetických přípravcích do koupele a také v přírodní kosmetice. Yuzu je pro nás velmi zdravé. Má totiž vysoký obsah vitamínu C, který posiluje imunitu a pomáhá třeba při únavě. Má taky vysoký obsah antioxidantů a podporuje trávení a činnost jater